5 Haziran 2013 Çarşamba

Beynimize faydalı besinler

Beynimize faydalı besinler

Beynimize faydalı besinler 

Beynimiz, vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, iyeceklerle alınan enerjinin yüzde yirmisini harcıyor. İşte onu daha sağlıklı ve faydalı beslemenin yolları..
Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi arttırıyor daha verimli yapıyor, daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlıyor. Reklamların ışıltılı dünyasından olmayan!.. yan etkilerden uzak, doğal, tabi, katkısız olan besinlerin sınırsız faydalarından istifade etmek isteyenler için bitkilerin gizemli dünyasına bir göz atalım. Sağlıklı beslenmek isteyenler için de bazı küçük önerilerimiz olacak!..Yediğimiz besinlerin beyin fonksiyonları üzerinde etkileri olduğunu biliyor musunuz?
Belleğini kuvvetlendirmek isteyenler!
HAVUÇ’u öneriyoruz. Öncelikle hatırlama yeteneğimizi 
arttırır, çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırıyor.
Bir şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı yağlı havuç 
salatası yiyin.
ANANAS: Sanatçılarının ihtiyacı olan bir meyvedir. Örneğin
uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C 
vitaminine ihtiyaç vardır. Ayrıca önemli bir eser halinde 
element olan mangan da içerir.
AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin alışveriş 
listesini yaparken, yarım avokado yemek yeterlidir.
Mutluluk için
KIRMIZI BİBER: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir. Aroma 
maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu endorphinin 
salgılanmasını hareketlendiriyor. En iyisi çiğ yenmeli.
ÇİLEK: Stresi gideriyor. lifli maddesi mutluluk veriyor 
Dozu en az 150 gram olmalı.
MUZ: Sırrı serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu olması 
için ihtiyacı var.
Öğrenme güçlüğü çekenler
LAHANA: Lahana sinirliliği giderir. Örneğin sınav öncesi 
bol bol yemelisiniz.
LİMON: C vitamininden dolayı canlandırıyor, algılama 
yeteneğini artırıyor Dil öğrenme kursundan önce 1 bardak 
limon suyu içmelisiniz.
YABAN MERSİNİ: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyve…
Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlıyor. 

Dikkat güçlüğü çekenler
SOĞAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı iyi 
gelir, böylece kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi 
alır
CEVİZ, FINDIK, FISTIK: Konferanslarda, konserlerde, uzun 
araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, 
beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu 
hareketlendiriyor. 
Sanata eğilimi olanlar
ZENCEFİL: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini
sağlıyor. Kan sulandığı için vücutta daha serbest akar 
böylece beyin oksijenle beslenir
KİMYON: İnsanın aklına birden bir fikir getirtir. Aniden 
bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan bir fincana iki tatlı 
kaşığı dolusu kimyon koyarak bu çayı içmeliler.
Sinirli olanlar ise; 
Kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ay çiçeği 
çekirdeği, et balık ve koyu yeşil sebzeler yemeliler…
10 adımda sağlıklı beslenme
1- Çeşitli besinler tüketin: Hiçbir besin tek başına 
vücudumuzun ihtiyacı olan besin ögelerini içermez. 
İhtiyacımız olan besinleri almak için her öğünde 4 ana 
besin gurubundan önerilen miktarlarda almaya özen 
göstermelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için gereken 
protein, yağ, karbonhidrat vitamin ve mineral gibi besin 
guruplarından bize gereken kadar kullanılmalıdır.
2- Boyunuza uygun vücut ağırlığınızı koruyun. 
Bunun için enerji alımını enerji harcamanıza eşit olacak 
şekilde ayarlayın.
3- Besinleri kayıpları önleyecek şekilde hazırlayın, 
pişirin ve saklayın.
4- Kuru baklagiller, tam tahıllar, meyve ve sebze 
tüketimini artırın. 
Kuru baklagiller protein açısından zengindir. Tam tahıl 
ürünleri, sebze meyveler ise, vitamin mineral, posa gibi 
sağlık ögeleri içerir. Ayrıca birçok sebze ve meyve 
hipertansiyon, kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu 
özelliklere de sahiptir.
5- Beslenmenizde şeker miktarını azaltın. Saf şeker 
dişlerimizin çürümesine neden olur. Kalp hastalıkları ve 
şeker hastalıkları riskini artırır. Özellikle kalp 
hastalığına yatkın kişilerin diyetlerindeki şeker miktarını
minimum düzeyde tutmaları tavsiye edilir.
6- Günlük tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın. Aşırı tuz 
tüketimi hipertansiyon, kemik erimesi ve mide kanseri 
riskini artırır. Tuz yerine, lezzet verici olarak baharat 
ve çeşitli otları kullanmayı deneyin.
7- Sigara kullanmayın.
8- Su tüketiminizi artırın. Her gün ortalama 8- 10 bardak 
su içmelidir.
9- Öğün atlamamaya özen gösterin.
10-Doymuş yağ ve kolesterol tüketimini azaltın.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder