5 Haziran 2013 Çarşamba

Sermizotunun Faydaları ve Zararları

Sermizotunun Faydaları ve Zararları
Semizotu,Semizotunun Faydaları,Semizotunun Faydaları Nelerdir,Semizotunun Zararları,Semizotunun Zararları Nelerdir,Semizotunun Faydaları ve Zararları
Semizotunun, beslenmemizde, önemli bir yere sahip olduğunu biliyor muydunuz? İçerdiği, mineral ve vitaminller sayesinde, vücuda, sağlık ve şifa dağıtan bir bitki…. Yetişen, yüksek oranda lif içerdiği için kabızlığa iyi gelir, bağırsakları yumuşatır. Semizotu, vücudu mikroplara ve soğuk algınlığına karşı da korur. Beyin yorgunluğuna da iyi gelir.. Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine de yardımcı olur.
Kanı temizleme etkisiyle kanın üre ve benzeri maddelerden temizlenmesini sağlar. İdrar söktürerek böbreklerdeki kum ve taşın dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği omega-3 sayesinde kalp sağlığı için de önemlidir. Devam eden araştırmalarda gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiği saptanmıştır. Yaşlılar, midesi hassas olan kişiler ve şeker hastalarına da faydalı olan semizotu, düşük kalorisi sayesinde formda kalmaya yardımcı olarak, zayıflamak isteyen kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden oldukça zengin olan semizotu nisan, mayıs ve haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir.’
Koyu yeşil yapraklı olanları tercih edin ;
Uzmanlar, Semizotunu satın alırken, yapraklarının koyu yeşil ve diriliğini kaybetmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine de değinerek, bitkinin tepelerinde tohum olmamasına özen gösterilmesini öneriyor.Toprağa fazla yakın bir bitki olan semizotunun tüketilmeden önce iyi yıkanması ve çok çamurlu ise sirkeli suda bekletilmesi gerekiyor.
Semizotu, elle bıçak kullanmadan parçalanmalıdır. Parçalanan semizotu bekletilmeden sıcak ortamla temasa getirilerek C vitamininin kaybına yol açan askorbik asit oksidaz enzimi yok edilmelidir. Doğal rengini korumak için, oksidasyona fazla olanak sağlamadan kısa sürede pişirilmelidir. Fazla suda, uzun süre pişen sebze çok yumuşar, ezilir. Bu durum yemeğin görünümünü de etkilediği gibi fazla kaynatıldığında besin değerinde de kayıplar oluşur. Semizotu kaynama derecesindeki ısıda fazla karıştırmadan, çok az sıcak su konarak pişirilmeli ve pişme suyu asla atılmamalıdır. İçerdiği kuzukulağı asidi nedeniyle mayhoş bir tada sahip olan semizotunun küçük, yuvarlak yeşil yapraklarının yanı sıra körpe sapları da yenmelidir.
Semizotu, kıymalı ve zeytinyağlı olarak pirinçle pişirilerek yemeği yapıldığı gibi, yapraklarının çiğ halde limon ve zeytinyağı eklenerek ya da üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek salata şeklinde de tüketilebilir.
Semizotunun Zararları,Semizotunun Zararaları Nelerdirİçerisinde, C vitamini kaybına yol açan, Askorbik asit oksidaz mev cuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder