5 Haziran 2013 Çarşamba

Gezgin hamilelere öneriler

Güneşin kendini iyice hissettirmeye hatta bunaltmaya başladığı şu günlerde, anne adaylarının işi biraz daha zorlaşıyor. Korkmayın, hamilesiniz ama bu tatile gitmenize engel değil! Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanı Dr. Alper Mumcu, yaz aylarında hamileliğin zorluklarını ve güzelliklerini anlattı.

hamilelik seyahat etmeye engel bir durum değildir. Herhangi bir komplikasyon yoksa ve doktorunuz aksini belirtmedikçe her türlü ulaşım aracıyla seyahat edebilirsiniz.
Endişenizi azaltın
Örneğin, havaalanına ya da terminale geç kalma endişelerini fazlasıyla yaşıyor olabilirsiniz. Bu kez her zaman çıktığınızdan daha erken terk edin evinizi. Varacağınız yere yarım saat önce varmanız ve orada dükkanlara ya da yolculara bakarak zaman geçirmeniz geç kalma korkuları yaşamanızdan daha iyidir. Yanınıza hafif ve kolayca taşıyabileceğiniz kadar bagaj alın. Hamile kalmadan önce taşıdığınızdan daha az şey taşıyabileceğinizi unutmayın.
Dinlenmeye çalışın
Hamilelik, özellikle başında ve sonunda neredeyse halsizlik ile eş anlamlıdır. Hamile kalmadan önce dağlara tırmanan, müze müze gezen, bisiklet ile tepelerde dolanan son derece aktif biri bile olsanız hamilelik dönemi kendinizi rölantiye almanız gereken bir süreçtir. İş gezileri belki ertelenemez ama turistik amaçlı gezilerinizin sayısını azaltabilir ya da hamileliğinizin ortalarına denk getirebilirsiniz.
Yediklerinize dikkat edin!
Uzun süre aç kalmaya dayanıklı olabilirsiniz ama unutmayın sizin aç kalmanız demek bebeğinizin de aç kalması anlamına gelir. Bu nedenle öğün kaçırmamaya dikkat edin. Özellikle yaz günlerinde bol sıvı almaya özen gösterin ancak bilmediğiniz ve açıkta satılan ya da musluktan akan suyu içmeyin. Abur cubur'a itibar etmemeye çalışın ancak yanınızda yüksek enerjiye sahip atıştırabileceğiniz şeyler olması yararlıdır.
Rahatınıza düşkün olun!
Herhangi bir yerde uzun süre oturmak, bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu durum her türlü araç ile yolculukta ortaya çıkar. Bu nedenle yolculuklarda her 1.5-2 saatte bir mola verip ya da araç içinde ayağa kalkıp koridorda yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı canlandırmalısınız. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmalarınızı açıp kapatın.
Mantar enfeksiyonuna karşı önlem alın!
Hamilelik sizi mantar enfeksiyonlarına karşı zayıf hale getirir. Sıcak, nemli ortamlar durumu genelde daha da kötüleştirir. Dar giymek ile mantar enfeksiyonu arasındaki ilişki tartışmalı olsa da siz yine de bol ve rahat şeyler giymeye gayret gösterin. Dar kesimli kot ve pantolonları evde bırakın. Benzer şekilde sentetik giysilerden de uzak durmalısınız.
Seyahate çıkmadan önce gerekli olabilecek ve hamilelikte güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz ilaçların bir listesini doktorunuzdan isteyin ve bunları mutlaka yanınızda bulundurun. Doktorunuzun haberi ve onayı olmadan hiçbir ilacı kullanmayın, hiçbir aşı yaptırmayın.
Seyahatte kasılmalar başlarsa yapılacaklar
Pek çok hamile kadın, zamansız kasılmalar yaşamaktadır. Bu kasılmaların önemli bir kısmında sorun dehidratasyondur (sıvı kaybı). Eğer seyahatiniz sırasında zamansız ve düzenli olmayan kasılmalar olduğunu hissederseniz hemen bulunduğunuz aktiviteyi sonlandırın, dinlenebileceğiniz bir yere gidin ve en az 2 bardak sıvı alın. İdrarınızı yaparak mesanenizi boşaltın. Rahim üzerindeki baskıyı azaltmak için sol yanınıza dönerek uzanın. Bu aynı zamanda rahiminize giden kan ve oksijen miktarını arttırarak onun gevşemesine yardımcı olacaktır.
Eğer kasılmaların sıklığı azalmaz ise düzenli olmaya başlarsa ve 1 saat içinde 4-6'dan daha fazla sayıda oluyorsa mutlaka zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder